fbpx

Sommerhus - finansiering med realkreditlån

Ligesom almindelige helårshuse kan sommerhuse også finansieres ved hjælp af realkreditlån, der giver dig mulighed for at låne op til 75 % af sommerhusets værdi. Men på grund af begrænset konkurrence blandt kreditforeninger er der betydelige prisvariationer for realkreditlån til sommerhuse.

På denne side kan du opdage, hvad der forårsager disse forskelle i priser og lære, hvordan du kan sikre dig, at dit lån bliver så økonomisk fordelagtigt som muligt.

Overvågning af realkreditlån

Prisforskel på realkreditlån til sommerhuse

Du har mulighed for at belåne op til 75 % af sommerhusets værdi med realkreditlån. Dog har de fleste kreditforeninger en speciel metode til at beregne deres løbende gebyrer (kendt som bidragssats) specifikt for sommerhusfinansiering. Dette resulterer i betydelige variationer i de omkostninger, du vil pådrage dig afhængigt af den valgte kreditforening.

Derudover skal du finde en finansieringsløsning for de resterende 25 %. Dette kan enten være en egen udbetaling eller eventuelt lån fra en anden ejendom.

Hvis du ejer en anden ejendom, såsom et helårshus eller en lejlighed, er det klogt at først overveje, om det ville være økonomisk fordelagtigt at låne de nødvendige midler fra denne ejendom i stedet for at søge et realkreditlån til sommerhuset.

Som en sidste mulighed kan du også overveje at belåne de resterende 25 % med et almindeligt boliglån. Det skal dog bemærkes, at dette generelt er en dyrere finansieringsmetode i sammenligning med realkreditlån.

Realkreditlån med sikkerhed i sommerhus eller anden bolig?

Spar penge på at låne til sommerhuset

Du har måske allerede identificeret det sommerhus, du ønsker at erhverve, og nu er dit mål at sikre dig det mest økonomiske lån til rådighed.

Hvis du samtidig ejer en helårsbolig, skal du også overveje, om det er hensigtsmæssigt at belåne denne for at finansiere dit sommerhus.

Det er ikke en enkel beslutning, da der er flere faktorer, der spiller ind på, hvad der vil være mest fordelagtigt for dig. Her er nogle afgørende overvejelser, du bør have i tankerne, før du tager en beslutning:

  1. Hvilken type lån har du på din helårsbolig?
  2. Hvor stort beløb mangler du for at finansiere sommerhuset?
  3. Hvad er den aktuelle friværdi i din helårsbolig?
  4. Hvad er den nuværende bidragssats for dine eksisterende lån, og hvordan ændres den ved en eventuel omlægning af lånene?

 

Selvom der er flere overvejelser ud over disse fire, vil besvarelsen af dem bringe dig tættere på en velinformerede beslutning, der kan resultere i betydelige besparelser på dit lån.

Billigste realkreditlån til sommerhuset

Billigste realkreditlån til sommerhuset

Når du har besluttet, at den mest omkostningseffektive løsning er at finansiere dit lån med sikkerhed i sommerhuset, står du over for en ny udfordring:

Der er betydelige prisvariationer på sommerhuslån, især når det kommer til den løbende betaling til kreditforeningen, også kendt som bidragssatsen.

For eksempel betaler du i øjeblikket mere end 8.000 kroner ekstra om året for det samme lån, hvis du vælger den dyreste kreditforening i forhold til den billigste. Dette beregnes på baggrund af et fastforrentet lån på 2 millioner kroner med afdragsfrihed.

Vi kan hjælpe dig med at arrangere en aftale med den mest økonomiske kreditforening, så du kun behøver at betale 12.000 kroner i bidrag i stedet for 20.000 kroner.

Bidragssatser på lån til sommerhuse

Bidragssats på sommerhuslån

Den løbende betaling til kreditforeningen, også kendt som bidragssatsen, beregnes normalt for almindelige boliger som et vægtet gennemsnit baseret på lånets størrelse i forhold til boligens værdi. Alle kreditforeninger arbejder i øjeblikket med følgende opdelinger, hvor der tildeles en bestemt pris til hver kategori, hvorefter et vægtet gennemsnit beregnes og udgør din samlede betaling:

  1. 0-40 %
  2. 40-60 %
  3. 60-80 %

 

Ikke desto mindre fungerer dette system ikke altid på samme måde for sommerhuse. Nogle kreditforeninger følger den nævnte metode, mens andre har specifikke regler, der gælder for sommerhuse.

Dette betyder, at den løbende betaling til kreditforeningen kan variere betydeligt afhængigt af, hvilken kreditforening du vælger, når det kommer til finansiering af dit sommerhus.